Kimutatások

A Kárpát-haza leíróadatokkal

A Kárpát-medencei magyarság társadalmi-gazdasági pozícióinak meghatározásában olyan adatok is segítségre lehetnek, amelyek kifejezetten a magyar közösségekről gyűjtenek adatok. Ezek lehetnek az etnikai változós népszámlálási adatok, vagy más reprezentatív felmerésekből származó adatok. Ezek területi adatokat általában nem tartalmaznak, mert területegységi bontásban kevéssé elérhetők, ill. az egyes területegységekben nem reprezentatívak, alacsony az elemszámuk. Ezeken az oldalakon főleg leíró adatokra épülő kimutatások láthatók, de egyes területi adatok megjelenítése is szerepel.

A Kárpát-haza statisztikák interaktív infografikái (diagramjai)

Az itt közölt diagramok adatai többségükben elérhetők és igényelhetők az NSKI-ban (ill. e témakörök további adatai is). Az itt közölt infografikák egyes paraméterei, szűrési feltételei állíthatók.


Az alábbi adatforrásokra épülnek a kimutatások:

  • A környező országokban végzett népszámlálások néhány etnikai változós, így kifejezetten csak a magyar populációra vonatkozó adata (megjelenítve a többségi nemzetek adataival együtt).
  • A 2011-es magyarországi népszámlálásból az utóbbi két és fél évtizedben Magyarországra áttelepült külhoni népesség egyes fontosabb és érdekesebb adatai.
    Ld. bővebben a témáról: a cikk elérhető itt.
  • 2018-19-ben az NSKI által végzett nagymintás felmérés adatai, ami a négy nagyobb külhoni nemzetrészben és Magyarországon zajlott, a magyarságra reprezentatív módon és a külhoni magyarság társadalmi, és gazdasági pozícióinak meghatározására irányult (Életminőség és jólét 2018-2019).
    Ld. bővebben a témáról: a kutatási jelentés elérhető itt.
  • A Kárpát-medencei magyarság településterületén található települések, községek stb. főbb demográfiai adatai.
    Ld. bővebben a témáról: a cikk elérhető itt.

A kimutatások megtekintéséhez válasszon:

A kiválasztott interaktív kimutatás új ablakban fog megnyílni. Az alábbi kimutatások a nagy adatmennyiség miatt egyes számítógépeken/hálózatokon lassan töltődhetnek be (akár egy percet is igénybe vehet a folyamat). Amennyiben ennél is lassabban, illetve hiányosan jelenik meg valamelyik kimutatás, akkor próbálja meg frissíteni az oldalt (frissítés gomb a böngészőben, vagy Ctrl+R billentyű kombináció), továbbá fontos, hogy a böngészőjének a legfrissebb verzióját használja.