Detrekőszentmiklós – templom

 
 
 

Karczag Ákos – Szabó Tibor

 
 

H Detrekőszentmiklós, Pozsony vm.

SK Plavecký Mikuláš

D Blasenstein-Sanct-Nicolaus

 

48°30.880 É

017°17.928 K

 

↠ Tovább a térképhez

 

Malacka városától 24 km-re, északkeletre fekszik Detrekőszentmiklós falu. A község északnyugati szélén lévő temető közelében található a fallal kerített, középkori eredetű római katolikus templom. A templom 1718-ban, majd 1745-ben, egy korábbi templom átépítésével kapta mai formáját. Napjainkban az épület egyhajós, szentélye sokszögzáródású, nyugati homlokzatánál torony magasodik. A közelmúltban történt kutatások két rétegben egymás felett falfestményeket fedeztek fel a templomban, melyek restaurálása még várat magára.

A templom körül ma is működő temetőkertet mintegy két méter magas, cseréppel fedett, szabálytalan sokszög alaprajzú védőfal keríti. Keletkezésének pontos ideje nem ismert, feltehetően a 17. században épülhetett. A kerítőfal a déli, az északi és a nyugati oldalon egyenes vonalban egymással szöget bezárva épült, míg a keleti oldalon, követve a terepet, törtvonalú sokszög alakot kapott. A templomkert bejárata a délnyugati oldalon van, ahol egy kis timpanonnal fedett kapunyílás található. A kerített terület északkeleti sarkában egy 7×5 méteres alapterületű, téglalap alakú, magastetős épület áll, a kerítőfalhoz csatolva. Mellette a keleti oldalon mintegy 2,5 méter szélességű átjáró nyílást vágtak a kerítőfalon a múlt században. A falak teljes hosszában, egymástól szabályos távolságra, kifelé szűkülő lőréseket alakítottak ki, a jelenlegi talajszinttől 0,5–1,8 méter magasságban, ami arra utal, hogy az eredeti talajszintet több helyen feltöltötték. A falakkal védett terület kelet–nyugati irányú hossza 55 méter, észak–déli irányú legnagyobb mérete 32 méter.

 

Források:

MVV Pozsony 1904. 52.

SÚPIS II. 471.

 

Kép:

A templom távlati képe északnyugat felől

 
 
 

Az oldal tartalma az alábbi módon hivatkozható:
Karczag Ákos – Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei – Várak, castellumok, erődített kastélyok, városfalak, templomvárak, barlangvárak, sáncok és erődök a 10. századtól a 19. század végéig, Budapest, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, 2018, I. kötet, Detrekőszentmiklós – templom, 301–302.