Hubafalva – Hradistye

 
 
 

Karczag Ákos – Szabó Tibor

 
 

H Hubafalva, Nyitra vm.

SK Hubina

 

48°36.248 É

017°54.372 K

 

↠ Tovább a térképhez

 

Pöstyéntől 5 km-re, északkeletre fekszik Hubafalva település. A falu központjától 2 km-re, délkeletre emelkedik a 371 méter magas Hradistye (Hradiště) nevű hegy. A hegytetőn már a vaskorban (Hallstatt- és La Tène-kor) magaslati telep volt. A középkori várról történeti forrás nem maradt fenn. Fennállásának idejét a területén ásatáskor előkerült 12–13. századi leletek (lásd alább) keltezik.

A Hradistye kelet–nyugati irányú tetejének nyugati részén helyezkedik el az 50 méter hosszú és 30 méter szélességű védett területtel bíró vár. A plató peremén az egykori kerítőfal, pontosabban palánk nyomai már nem látszanak. A vár keleti és nyugati oldalát árok, valamint az árok külső szélén szárazon rakott kövekből készült sánc védte. A nyugati oldalon a külső védősánc 11 méter hosszú, míg a szélesebb keleti oldalon kb. 32 méter hosszan követi az itt kiszélesedő központi plató vonalát. Napjainkra mindkét oldalon jelentősen feltöltődött a sánc és a központi plató közti árok, melynek ma érzékelhető, külső peremtől számított mélysége 0,5 méter és 1,5 méter között váltakozik. A vár területén jelenleg épületmaradványok nem láthatók a felszínen, azonban az 1973-as régészeti kutatás során Alexander Ruttkay két, kőalapokra emelt faépület maradványait is feltárta a kiemelkedő keleti várrésztől nyugatra. Ezek 5×2,4 méter, illetve 5,2×2,4 méter méretűek voltak. Az épületek nyugati sarkaiban egy-egy 0,8×0,7 méter méretű, kőből készült, agyaggal tapasztott kemence maradványát tárták fel. A központi várterület keleti részében egy ovális (1,5×1 méter méretű), 1 méter mély gödör maradványát találták meg, amely valószínűleg ciszterna lehetett. A kutatások során nagyméretű edények darabjaira bukkantak, ezek a 12. századtól a 13. század második feléig terjedő időszakra keltezhetőek. Kisebb mennyiségben fémleletek (szögek és vasalatok) is előkerültek.

 

Források:

Janšák 1930. 29.

Ruttkay 1989. 73–75.

 

Kép:

A keleti védőárok

 
 
 

Az oldal tartalma az alábbi módon hivatkozható:
Karczag Ákos – Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei – Várak, castellumok, erődített kastélyok, városfalak, templomvárak, barlangvárak, sáncok és erődök a 10. századtól a 19. század végéig, Budapest, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, 2018, I. kötet, Hubafalva – Hradistye, 474–475.