Jányok – vár

Karczag Ákos – Szabó Tibor

H Jányok, Komárom vm.

Sk Janíky

 

48°08.415 É

017°23.751 K

 

↠ Tovább a térképhez

 

Somorjától 16 kilométerre, északkeletre, a Csallóközben fekszik Jányok község, amely 1940-ben jött létre Alsójányok, Felsőjányok és Bústelek egyesítésével. A helybéliek által Avargyűrűnek nevezett vár a falu Felsőjányok nevű részében található, egy 127,3 méter tszfm. dombon, a helyi temető sarkánál.

A vár helyén eredetileg a Hallstatt-korba keltezhető halomsír állt (a Jányok környékén található vaskori halmokat Magda Pichlerová kutatta, ezt a dombot VI. -ként jelölte meg). A középkori várat írásos források nem említik. Felsőjányok falu 1311-ben fordul elő Ianyk Superiori néven. A várdombon végzett kutatások során nem találtak középkori leleteket; ez alighanem a 20. század elején, a központi platón történt jelentékeny földmunkáknak és építkezésnek köszönhető. 1983-ban Klara Füryová mérte fel a várat, aki a 13–14. századra keltezte. Tipológiai analógiák alapján Filip Jaššo motte típusú várnak tartja.

A várterület enyhén ellipszis alakú, mérete kb. 59×42 méter. A vár központi részét a vaskori halomsír tetején alakíthatták ki, majd a dombot sánccal kerítették. A sánc belső oldalából máig megmaradt a jelentős mélységű árok, alja a külső sánc peremétől számítva kb. 3 méterrel lejjebb húzódik. Külső oldalán szintén készült árok, ez azonban már csak a déli oldalon figyelhető meg, a többi oldalon elegyengették, feltöltötték. Ugyancsak a déli oldalon egy külső sánc maradványa is látható.

A várdomb jelentősen átalakult, amikor a 19. században kápolnát emeltek rajta, amelyet 1914-ben kisebb templommá építettek át. A templom építésekor számottevően csökkentették a központi domb magasságát. A nyugati oldalon, a templomhoz vezető út kialakítása során a várárkot szinte teljesen feltöltötték (1921-ben ezen a helyen állították fel Szent Miklós és Szent Vendel szobrát). Az északi oldalon az aszfaltút megépítésekor a sánc szélét levágták.

 

Források:

Pichlerová 1977. 18.

Füryová 1984. 84–85, 260.

Jaššo 2007. 129–131.

 

Kép:

Az egykori vár sánca veszi körül a későbbi templomot

Az oldal tartalma az alábbi módon hivatkozható:
Karczag Ákos – Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei – Várak, castellumok, erődített kastélyok, városfalak, templomvárak, barlangvárak, sáncok és erődök a 10. századtól a 19. század végéig, Budapest, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, 2018, I. kötet, Jányok – vár, 525–526.