Köcsény-Lancsár – templom

Karczag Ákos – Szabó Tibor

H Köcsény-Lancsár, Nyitra vm.

SK Kočín-Lančár

 

48°36.002 É

017°38.874 K

 

↠ Tovább a térképhez

 

A Köcsénnyel 1991-ben közös közigazgatási egységbe vont Lancsár falu északnyugati szélén, az itt emelkedő dombvonulat délkeleti végén álló templomvár egyházi célokat már nem szolgál.

A ma látható 17. századi, görög kereszt alaprajzú templom egy gótikus, Szent Mihály arkangyalnak szentelt, 1332-ben már említett templom alapjaira épült. Belterében értékes barokk berendezés és stukkókkal díszített falfestmények láthatók.

A templomot 1723 és 1733 között építették át. Különálló harangtornyát a 17. század végén emelték. A torony alsó részén kápolna van, melyben falfestmények találhatók. A kúp alakú toronysisak egy 19. századi földrengésben megsérült, helyreállítása az eredeti tetőzet alapján készült. A templom restaurálása és felújítása 2011-ben statikai megerősítéssel kezdődött.

A templomot 17. századi eredetű, szabálytalan kör alakú, kőből épült védőfal veszi körül. A nyugati oldalon mintegy 18 méter hosszan a falszakasz teljesen elpusztult. A védőfal többi része visszabontva ugyan, de még ma is áll, kb. 2,5 méter magasan. A templomvár bejárata a keleti oldalon nyílt, ahol a védőfalhoz hozzáépítették a fent említett, négyszög alaprajzú, ikerablakos tornyot. Az egykori védelmi elemekből napjainkra már csak három lőrés látható a kerítőfal délkeleti oldalán, a kapu közelében. Ezek a lőrések kőből falazottak és befelé tágulók. A templom körüli belső terület az idők során feltöltődhetett, az említett lőrések a talaj fölött mindössze 0,5 méter magasan találhatók. A kerítőfallal védett terület legnagyobb átmérője észak–déli irányban 38 méter, kelet–nyugati irányban pedig 40 méter.

 

Források:

Jedlicska 1891. 376–377.

SÚPIS II. 172.

 

Kép:

Lancsár templomvára keletről

Az oldal tartalma az alábbi módon hivatkozható:
Karczag Ákos – Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei – Várak, castellumok, erődített kastélyok, városfalak, templomvárak, barlangvárak, sáncok és erődök a 10. századtól a 19. század végéig, Budapest, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, 2018, I. kötet, Köcsény-Lancsár – templom, 657–657.