Szentistvánkút – templom

Karczag Ákos – Szabó Tibor

H Szentistvánkút, Pozsony vm.

SK Studienka

D Hausbrunn

 

48°31.559 É

017°08.169 K

 

↠ Tovább a térképhez

 

Malacka városától 13 km-re, északkeletre fekszik Szentistvánkút (1899-ig Szentistván) község. A település közepén álló templomot közel téglalap alakú, lőréses kerítőfal övezi.

A Szent István király tiszteletére szentelt templom alapkövét a legújabb kutatások (Peter Kresánek, 2009) szerint 1668. augusztus 13-án rakták le, Szelepcsényi György esztergomi érseknek és helynökének, Gubasóczy Jánosnak a támogatásával. Építése 1673-ban fejeződött be, de csak 1678. augusztus 15-én szentelte fel Pálffy Ferdinánd egri püspök. (A korábbi, egymástól átvett leírások szerint 1682 és 1688 között épült.) A török veszélyre való tekintettel erős védőfallal is ellátták. A templom körül a 18. század második felében temető terült el. 1784-ben felújították a templomot és a plébániát, bearanyozták a szobrokat. Erdődi Pálffy Károly herceg egy évvel később a templomhoz sekrestyét építtetett. 1786-ban kijavították a szószéket. 1914-ben renoválták a templomot.

A falakkal védett terület mérete 47×34 méter. A védőfalak mind a négy sarkában egy-egy ötszögletű olaszbástyát építettek, amelyek már az Első Katonai Felmérés (1763–1787) vonatkozó szelvényén is jól megfigyelhetők. A bástyák falazata mintegy 1 méterrel magasabb a mellettük húzódó, kb. 2,5 méter magasságú kerítőfalnál. A kulcslyuk alakú lőrések csak a bástyákat összekötő falakon láthatók, a bástyákon eredetileg ilyenek nem készültek. Az egyes bástyákat később átalakították, területükön helyiségeket építettek, és cserépfedésű tetőszerkezettel látták el azokat. A déli és a nyugati bástya átépítésekor a bástya falain kis méretű, kör alakú ablaknyílásokat alakítottak ki. Az északi és keleti bástyában is helyiséget hoztak létre, majd befelé lejtő féltetővel fedték be. A keleti bástya északkeleti oldalában ajtónyílást vágtak. A templom kerítőfalába a délkeleti, a délnyugati és az északnyugati falon is bejárati kapunyílásokat készítettek.

 

Források:

SÚPIS III. 212.

 

Kép:

A templom és déli védőfala a keleti bástyával

Az oldal tartalma az alábbi módon hivatkozható:
Karczag Ákos – Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei – Várak, castellumok, erődített kastélyok, városfalak, templomvárak, barlangvárak, sáncok és erődök a 10. századtól a 19. század végéig, Budapest, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, 2018, II. kötet, Szentistvánkút – templom, 1099–1100.